FOOD

Tänään vietetään maailman ruokapäivää, joten ajattelin kirjoittaa hieman omia pohdintojani aiheen tiimoilta. Maailman ruokapäivän ta...

DSC_0351 DSC_0350 DSC_0349
Tänään vietetään maailman ruokapäivää, joten ajattelin kirjoittaa hieman omia pohdintojani aiheen tiimoilta. Maailman ruokapäivän tarkoitus on avata ihmisten silmiä nälänhädälle ja saada pohtimaan omia ruokailutottumuksiaan. Itse aion nyt keskittyä lähinnä jälkimmäiseen.
Minulle ravinto tuo energiaa selvitä arjen askareista, sillä arkeni on melko aktiivista. Olen liikkeessä aamusta iltaan, ja aikani kuluu töissä, treeneissä ja tallilla. Ilman kunnon ruokaa olo on vetämätön ja asiat jäävät hoitamatta. On tärkeää syödä riittävän usein ja monipuolisesti, mutta ennen kaikkea sopivasti.
Ruuan laadulla on suuri merkitys. On aivan turha lapata suuhunsa "tyhjiä" kaloreita, eli ravintoainetiheydeltään todella huonoja ruokia kuten pikaruokaa. Silloin vatsa kurnii kohta taas uudelleen, ja kaloreita kertyy päivän mittaan todennnäköisesti liikaa. Kun vatsan täyttää ravintorikkaalla ja monipuolisella ruualla, nälkä pysyy poissa pidempään ja olo on virkeämpi.
Omaa syömistäni vaikeuttaa vuorotyö ja sen mukanaan tuoma rutiinien puute. Syömisen suunnittelulle täytyy uhrata hieman aikaa, jos tahtoo syödä terveellisesti ja säännöllisesti. Eväitä tulee kannettua mukana joka päivä töissä, mutta täytyisi muistaa pakata mukaan myös terveellisiä välipaloja ettei nälkä yllätä tallilla. Usein tulee nimittäin suunnattua tallilta vielä salille, ja muutaman kerran olen huomannut matkalla että olo on nälkäinen. Nälkäisenä treenistä ei oikein tahdo tulla mitään. Kaikista eniten päänvaivaa aiheuttaa viikonloput, jolloin tulee herättyä siinä 9-10 aikaan. Päivällä käyn treenaamassa ja tallilla, ja illalla menen töihin josta pääsen kolmen aikaan aamuyöllä. Mihin aikaan olisi parasta syödä lämpimät ruuat?  Entä kuinka monta välipalaa tarvitsen että jaksan koko päivän? Ja vaikeinta näistä päivistä tekee se, etten ole tottunut syömään illalla enää hirveän täyttävää ateriaa. mutta tälläisessä tilanteessa on pakko tankata ennen töihin lähtöä..
Minkälaisia eväitä itse suosin? Valmistan ruokani ihan perusraaka-aineista, ja lämpimät ateriat sisältävät kasviksia, hiilihydraatin lähteen ja yleensä joko broileria tai jauhenlihaa. Välipaloina suosin rahkaa ja hedelmiä, mutta nykyään nekin tahtovat ehkä jo hieman kyllästyttää. Onneksi on keksitty skyrit, joita löytyy jos jonkinlaisia makuja! Hedelmiä tulee myös kannettua mukana, ja niistä ehdoton suosikkini on banaani. Ja mikäli tiedän että päivästä on tulossa kiireinen, saatan napata mukaan vielä proteiinijauhetta annospakkauksessa. Se jos mikä on helppo nälän karkottaja tiukan paikan tullessa!
Itse olen sitä mieltä että näissä syömisjutuissa on parasta käyttää tervettä maalaisjärkeä, eikä esimerkiksi kulkea trendien perässä ja esimerkiksi kokeilla gluteenitonta maidotonta laktoositona ja ties mitä -tonta ruokavaliota, ellei ole tarvetta. Eikä itseltään pidä kieltää kaikkea herkutteluakaan, mutta se että minkälaisilla "herkuilla" sen herkkuhimonsa tyydyttää, on asia erikseen.

You Might Also Like

0 kommenttia