HOTEL-, RESTAURANT- AND CATERING INDUSTRY

Kolme vuotta kestäneet hotelli- ravintola ja cateringalan opinnot alkavat olla loppusuoralla, ja kuukauden päästä mulla pitäisi olla k...

DSC_0034 DSC_0063
Kolme vuotta kestäneet hotelli- ravintola ja cateringalan opinnot alkavat olla loppusuoralla, ja kuukauden päästä mulla pitäisi olla kokin paperit kädessä ja onnellinen hymy naamalla. Reilu vuosi sitten kirjoitin postauksen, joka käsitteli ajatuksiani ravintola-alasta ja siihen liittyvistä opinnoista. Ajattelin kuitenkin vielä tehdä uuden katsauksen aiheeseen, jotta pääsen itsekkin pohtimaan kuinka ajatukseni ovat muuttuneet ja kuinka olen kehittynyt.

DSC_0039 Kolmen vuoden opiskelu ravintola-alan parissa on opettanut minulle paljon. Olen kolmessa vuodessa päässyt tutustumaan alaan todella laaja-alaisesti koululla, töissä, työssäoppimisjaksoilla ja erilaisissa edustustehtävissä. Olen saanut paljon hyödyllistä tietoa ja taitoa tulevaisuuden kannalta. Tärkeimpänä oppina mainittakoon maukkaan ja visuaalisesti onnistuneen ruuanvalmistuksen taito. Osaan käyttää erilaisia raaka-aineita, välineitä ja valmistusmenetelmiä ja soveltaa niitä erilaisiin tilanteisiin. Tietenkin olen oppinut myös muita ravintola-alalla vaadittavia taitoja kuten esimerkiksi annoskorttien tekoa ja ruoka-annosten muokkaamista erilaisiin erikoisruokavalioihin sopiviksi. Osaan myös suunnitella itsenäisesti toimivia menukokonaisuuksia ja arvioida niiden toimivuutta makujen, rakenteiden ja visuaalisuuden kannalta.

DSC_0160
Viimeisen kolmen vuoden aikana olen päässyt kokeilemaan työskentelyä erilaisissa ravintola-alan toimipisteissä niin töiden kuin koulun työssäoppimisjaksojenkin kautta. Olen siis oppinut paljon työelämästä ja sen pelisäännöistä ja toimintatavoista, mutta paljon on vielä opittavaakin.  On tärkeää ymmärtää, ettei oppiminen pääty valmistumiseen vaan ravintola-alalla itseään ja osaamistaan täytyy kehittää jatkuvasti.

Yksi tärkeimpiä oppimiani asioita on siis itsearviointi. Opiskelussa on nimittäin tullut eteen lukuisia paikkoja, joissa on täytynyt arvioida itseään ja omaa tekemistään. Aina se ei ole niin helppoa, mutta pikkuhiljaa olen oppinut arvioimaan itseäni ja työsuorituksiani. Kehittyäkseen missä tahansa asiassa tarvitaan itsearviointia ja sitä kautta heikkouksien kehittämistä. Minä tiedän mitkä ovat minun vahvuuksiani ravintola-alalla ja millaisiin työpaikkoihin sovellun parhaiten. Osaan myös arvioida omaa osaamistani ja ottaa vastuuta oppimisestani. Olen myös oppinut ottamaan palautetta vastaan entistä paremmin, ja pyrin aina kehittämään itseäni sen mukaan.

DSC_0012 Opinnot ovat tuoneet mukanaan ainutlaatuisia tilaisuuksia ja kokemuksia. Olen päässyt suorittamaan reilun kolmen viikon pätkän työssäoppimista ulkomailla ja lisäksi päässyt edustamaan koulua niin ELMA-messuille kuin kansainväliseen Kultainen Kauha-parikilpailuunkin. Olen todella kiitollinen näistä mahdollisuuksista, sillä ne ovat opettaneet minulle paljon. Varsinkin ulkomailla suoritettu työssäoppimisjakso oli antoisa. Se opetti minulle itsenäisyyttä ja kärsivällisyyttä. Nautin myös kansainvälisessä työympäristössä työskentelystä.

Ravintola-alasta haastavaa tekee mielestäni kilpailu. On olemassa paljon samantyyppisiä paikkoja, joten edukseen erottuminen voi ehkä olla haastavaa. Täytyy vaan laittaa itsestään kaikki likoon ja kehittää jotain ainutlaatuista. Täytyy pysyä perässä trendeissä ja kokeilla uusia reseptejä ja raaka-aineita. 

DSC_0002
Kenelle ravintola-ala sopii? Kuten edellisessä aihetta koskevassa postauksessa sanoinkin, suosittelen alaa lämpimästi kaikille. Ravintola-alan opiskelu ei ikinä mene hukkaan, sillä ruuanvalmistuksellisia taitoja tarvitsee jokainen ihminen ihan arkipäiväisessä elämässään. 

Ravintola-alalla työskentely voi olla toisinaan rankkaa, sillä päivät saattavat olla hyvin kiireisiä ja venyä pitkiksi. Työjalkineisiin on siis kiinnitettävä erityistä huomiota, sillä huonoilla kengillä työskentelystä ei tule mitään. Keittiössä saattaa myös olla todella kuuma ja tilat ovat toisinaan ahtaat, joten haastetta riittää.

DSC_0155 Yksi tärkeimpiä ravintola-alan osaajan taitoja on yhteistyötaidot. Tällä alalla ei tule ilman niitä pärjäämään, sillä eihän työkavereiden kanssa kommunikoimisesta tule mitään jollei yhteistyötaidot ole hallussa. Entä kuinka kanssakäyminen asiakkaiden kanssa onnistuisi ilman näitä taitoja? Näitä taitoja hiotaan myös koulussa, mutta vastuu niiden oppimisesta on sinulla itselläsi.

On myös tärkeää olla aidosti kiinnostunut alasta ja ymmärtää että itseään täytyy kehittää jatkuvasti. Oppimista täytyy tapahtua kaikenaikaa niin kädentaidoissa kuin esimerkiksi kielitaidossakin. On tärkeää pystyä kommunikoimaan asiakkaiden kanssa ainakin toisella kotimaisella kielellämme, ruotsilla. Tällä alalla, kuten myös monella muullakin alalla on tärkeää pysyä trendien perässä. Uusia reseptejä, raaka-aineita ja trendejä tulee koko ajan ja ihmiset ovat kiinnostuneita kaikesta uudesta. Ravintola-alan ammattilaisen täytyy siis olla aidosti kiinnostunut tästä alasta ja etsiä sitä tietoa ja soveltaa uusia yhdistelmiä ja kokonaisuuksia. Aina ei voi onnistua, mutta yrittänyttä ei laiteta. Innostus ravintola-alaan täytyy löytyä itsestä, sitä ei kukaan muu pysty puolestasi etsimään. Eikä kukaan muu tule puolestasi perehtymään alan sen hetkisiin kuumimpiin juttuihin. Oppimista täytyy siis tapahtua koko ajan mikäli mielii pysyä kehityksen perässä.

DSC_0034 Mikäli ravintola-ala yhtään kiinnostaa, suosittelen hakemaan! Suuntautumismahdollisuuksia tällä alalla on niin paljon, että se oma juttu löytyy aivan varmasti. Esimerkkeinä näistä työllistymismahdollisuuksista mainittakoon lounaspaikat, suurkeittiöt, pikaruokapaikat yrittäjyyttä unohtamatta. Ja vaikka ravintola-alalla ehkä hetkellisesti ainakin työtilanne on hieman heikko, on olemassa kuitenkin se fakta että ihmiset syövät aina. Eli kyllä niitä töitä tekevälle löytyy!

Kuukauden kuluttua tapahtuvan valmistumisen jälkeen aion siis jatkaa taitojeni hiomista ja tiedon kartuttamista. Kolmen vuoden aikana olen saanut todella kattavat tiedot alasta, joten tästä on hyvä jatkaa! 

You Might Also Like

0 kommenttia